Nuori nainen katsoo kännykkäänsä kahvilassa

Tekoäly sanoittaa osaamisen nuoren puolesta

Digitaalinen työelämävalmentaja Duunikoutsi auttaa nuoria kehittämään itsetuntemusta ja tunnistamaan omaa osaamista.

Oman osaamisen tunnistaminen, saati sen sanoittaminen, ei ole aina helppoa. Onneksi useiden vuosien työkokemuksen ansiosta osaan jo tunnistaa osaamiseni ja sanoittaa opittuja taitojani.  

Olen elämäni aikana koostanut useita ansioluetteloja ja työhakemuksia, joihin olen joutunut niputtamaan osaamiseni. Tämän lisäksi kerään säännöllisesti ylös palautteita itsestäni, joita olen vuosien saatossa saanut kollegoiltani, esimiehiltäni ja ystäviltäni. On kuitenkin vaadittu vuosien työ, jotta olen oppinut tunnistamaan mitä todella osaan ja missä olen hyvä.  

Osaamisen tunnistaminen on tärkeää kahdesta syystä: Jotta osaamista voidaan hyödyntää työmarkkinoilla tehokkaasti ja jotta työpaikat ja työntekijät kohtaisivat toisensa entistä paremmin.  

Nuoret, joilla ei ole vielä työkokemusta, ovat kinkkisessä tilanteessa ensimmäistä työhakemusta laatiessaan. Nuoret täytyy saada tunnistamaan oma osaamisensa, jotta työelämän ovet aukeisivat heille mahdollisimman sujuvasti. 

Osaamista kertyy muuallakin kuin koulun penkillä 

Nuorten työelämässä tarvittava osaaminen ei synny pelkästään formaalin koulutusjärjestelmän kautta, sillä työpaikoilla ja harrastuksilla on merkittävä rooli osaamisen kerryttämisessä. Nuorille kertyy esimerkiksi järjestötoiminnan kautta laaja määrä erilaista osaamista ja taitoja.  

Opetus- ja kulttuuriministeriön Miten osaaminen näkyväksi -selvityksen (2020) mukaan osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa voidaan hyödyntää yhä enemmän teknologian mahdollisuuksia, kuten tekoälyä. Selvityksen mukaan osaamisen tunnistamiseen vaikuttaa merkittävästi ihmisen oma-aloitteellisuus ja hänen saamansa ohjaus.  

Tällä hetkellä kaikki ohjausta tarvitsevat eivät kuitenkaan saa riittävää ohjausta. Tätä haastetta taklaamaan TAT on kehittänyt Duunikoutsi-sovelluksen, nuorten digitaalisen työelämänvalmentajan, joka auttaa nuoria kehittämään esimerkiksi itsetuntemustaan ja tunnistamaan omaa osaamistaan. Lisäksi sovellus auttaa nuorta hakemaan töitä, kirjoittamaan CV:n ja työhakemuksen sekä valmistautumaan työhaastatteluun. 

Tavoitteena on yhdistää nuori työnhakija ja työpaikka

Työnantajat hakevat potentiaalisia työntekijöitä yleensä hakijan työkokemuksen, koulutuksen ja osaamisen perusteella. Ensimmäistä kesätyökokemustaan jahtaavan nuoren on siis nojauduttava vapaa-ajan osaamiseensa ja sen esittelyyn. Ansioluettelon laatimisessa menee helposti pää pyörälle, koska se vaatii oman osaamisen perusteellista jäsentämistä ja sanoittamista.  

Nuoren työnhaun helpottamiseksi Osaamiskeskus Kentauri suunnitteli Duunikoutsi-sovellukseen tekoälypohjaisen osaamisprofiilin, joka kokoaa nuoren osaamiset, taidot ja kiinnostuksen kohteet yhteen paikkaan kaikilta elämän osa-alueilta. Tulevaisuudessa tarkoituksena on tarjota nuorelle kohdennettuja työpaikkoja ja yhdistää nuoren osaamisprofiili avoimiin työpaikkoihin.  

Kun nuori saadaan tunnistamaan ja sanoittamaan omaa osaamistaan mahdollisimman sujuvasti, madaltuu nuoren kynnys kirjoittaa ensimmäisiä työhakemuksia ja lähteä metsästämään työpaikkaa. Duunikoutsi-sovelluksen tekoäly tekee käytännössä nuoren puolesta sen, jonka olen itse oppinut vasta vuosien kuluessa työelämässä. 

Essi Lehtovaara 

Kirjoittaja työskentelee projektipäällikkönä Talous ja Nuoret TATissa.