Opi osaamismerkkien perustiedot
Tervetuloa tutustumaan osaamismerkkeihin. Seuraavista linkeistä pääset tutustumaan tarkemmin haluamiisi kokonaisuuksiin:
Osaamismerkit: opi perustiedot
Haluatko tietää lisää osaamismerkkien hyödyistä ja haasteista erityisesti nuorten keskuudessa?
Miten osaamismerkki otetaan käyttöön?
Tutustu merkkejä harkitsevan organisaation ohjeeseen
Tutustu merkkien vastaanottajan ohjeeseen
Osaamismerkit: opi perustiedot
Osaamismerkit ovat digitaalisia kuvia, joihin sisältyy runsas määrä metadataa ja jotka on tarkoitettu jaettaviksi. Niitä käytetään erityisesti epävirallisen ja arkioppimisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen, eli tutkintotavoitteisen opiskelun ulkopuolella esimerkiksi järjestöjen koulutuksissa ja järjestötoiminnassa. Niitä käytetään myös oppilaitoksissa ja yhä enemmän yrityksissäkin. Merkin voi myös myöntää itse itselleen.
Merkkien rakentaminen ja myöntäminen kannattaa, koska
- osaamismerkit ovat vapaamuotoinen työkalu, jota voi käyttää hyvin monenlaisiin tarkoituksiin, leikkisästi tai tiukan ammattimaisesti, vain mielikuvitus on rajana!
- merkin teksteihin (esim. kuvaukseen ja kriteereihin) panostamalla osaamismerkki voi olla sen vastaanottajalle suureksi hyödyksi työnhaussa tai opinnoissa
- oman organisaation tuottaman osaamisen analysointi tukee monenlaisia suunnittelu- ja kehittämisprosesseja.
Merkkien vastaanottaminen kannattaa, koska
- merkkien kerääminen havainnollistaa hauskasti oman osaamisen kasvamista
- osaamismerkki kulkee helposti mukana verkkopalveluun tallennettuna
- merkin voi jakaa linkin avulla kenelle haluaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa
- merkin vastaanottaja voi lisätä myöhemmin merkkiin todisteita omasta osaamisestaan.
Haluatko tietää lisää osaamismerkkien hyödyistä ja haasteista erityisesti nuorten keskuudessa?
Kentaurin asiantuntija Sanna Saarimaa on selvittänyt järjestöjen kokemuksia osaamismerkkien käytöstä kevätkesällä 2022. Lue lisää selvityksestä.
Miten osaamismerkki otetaan käyttöön?
Merkkien käyttö on helpointa aloittaa ottamalla käyttöön jokin valmis osaamismerkki, jonka osaamiskriteerit ja mahdollinen hakemusprosessi on jo mietitty valmiiksi.
Osaamismerkin myöntäjä tarvitsee lisenssin tai käyttäjätunnuksen verkkopalveluun, jossa merkkejä voi rakentaa ja hallinnoida. Suomessa käytetyin palvelu on suomalainen mutta monikielinen ja ympäri maailmaa käytetty Open Badge Factory. Muita ovat esimerkiksi Open Badge Passport, Badgecraft, Canvas Credentials (ent. Badgr), Openbadges.me ja Accredible.
Ansaitut merkit säilytetään verkkopalvelussa, jota voi käyttää tietokoneella tai puhelinsovelluksella. Open Badge Passport on maksuton, suomenkielinen, Suomessa tunnetuin ja käytetyin merkkien säilytyspalvelu. Merkin vastaanottaja tarvitsee henkilökohtaisen sähköpostiosoitteen, johon saapuu viesti osaamismerkin ansaitsemisesta. Merkin vastaanottajan tulee myös luoda käyttäjätunnus merkkien säilytyspalveluun.
Tutustu merkkejä harkitsevan organisaation ohjeeseen
Harkitsetteko organisaatiossanne osaamismerkkien kehittämistä ja käyttöönottoa, mutta ette ihan tiedä, mistä kannattaisi aloittaa? Lataa tästä Kentaurin ohje osaamismerkkityön aloittamista miettivälle. Ohje käsittelee kuutta osaamismerkkien valmisteluun liittyvää vaihetta.
Tutustu merkkien vastaanottajan ohjeeseen
Harjoittelumerkit
Ote osaamismerkeistä Kuulolla osaamismerkeistä Hajulla osaamismerkeistä
Harjoittelumerkit osaamismerkeistä kiinnostuneille
Haluatko harjoitella osaamismerkkien hakemista ja vastaanottamista? Osaamiskeskus Kentauri on rakentanut kolmen merkin sarjan juuri sinua varten!
Merkit ovat nimeltään Hajulla osaamismerkeistä, Kuulolla osaamismerkeistä ja Ote osaamismerkeistä. Hajulla- ja Ote-merkit saa automaattisesti yhteystietonsa antamalla, ja Kuulolla-merkkiin sisältyy helppo hakemus. Tutustut siis samalla kahteen yleisimmin käytettyyn myöntämisprosessiin.
Hajulla-merkin saamiseen riittää, että osaamismerkit kiinnostavat ja on joskus miettinyt, mitä ne ovat. Kuulolla-merkin hakijalta toivotaan muutamaa osaamismerkkejä koskevaa perustietoa (jotka voi myös oppia merkkihakemuksen tekemällä).
Ote-merkin saa, jos tietää osaamismerkeistä sen verran, että pystyy puntaroimaan merkkien käyttöön ottamista. Nämä tiedot voi hankkia esim. lukemalla Open Badge Factory -palvelun verkkosivujen esittelyn osaamismerkeistä eli Open Badgeistä. Voit vapaasti itse arvioida, onko sinulla riittävä osaaminen tämän merkin saamiseksi.
Tässä linkit merkkihakemuksiin. Merkit myöntää Opintokeskus Sivis. Sitten vain hakemista ja vastaanottamista harjoittelemaan!
Lisätiedot:
Sanna Saarimaa
sanna.saarimaa@opintokeskussivis.fi