Kaksi nuorta kävelemässä polkua pitkin kohti auringonlaskua.

Polkuja osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen

Miten saada kaikenlainen osaaminen näkyviin ja tukemaan omaa polkua?

Kuvittele seisovasi tienristeyksessä. Sinulla on reppu täynnä eri tavoin hankittua osaamista, legopalikoiden muodossa. Katselet oikealle. Katselet vasemmalle. Oikealla siintää työelämä: tulevat kesätyöt, ensimmäinen ”oikea” työpaikka tai uusi uramahdollisuus. Vasemmalla näet oppilaitosmaailman ja kaikki sen tarjoamat tutkinnot ja opiskelumahdollisuudet. Molemmissa paikoissa on lisää uusia palikoita. Miten hienoa olisikaan, jos repussasi jo olemassa olevat legopalikat loksahtaisivat yhteen uusien legopalikoiden kanssa! Mutta miten lähteä osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen polulla eteenpäin?

Tässä Osaamiskeskus Kentauri voi auttaa! Voit kutsua meitä polutustoimistoksi, validointikeskukseksi tai jatkuvan oppimisen rukkaseksi. Me kartoitamme osaamisen hyödyntämisen ekosysteemiä ja teemme jo olemassa olevia polkuja näkyväksi sekä luomme uusia polkuja. Erityisesti meitä kiinnostavat ne legopalikat, joita nuorten reppuun on kertynyt harrastusten ja vapaaehtoistehtävien kautta. Palikat voivat olla pieniä tai suuria, mutta yhdessä muiden legopalikoiden kanssa ne muodostavat yksilön osaamisidentiteetin. Koskaan et voi tietää varmasti, mikä legopalikoista on ratkaisevassa asemassa esimerkiksi työnhaussa.

”Meidän jokaisen osaaminen muodostaa ainutlaatuisen kokonaisuuden. Harrastuksissa ja vapaaehtoistoiminnassa hankittu osaaminen voi täydentää, korvata, syventää tai suunnata muuta osaamista.”

Meitä voisi kutsua myös legopalikoiden loksauttelijaksi. Teemme yhteistyötä eri oppilaitosten ja työelämän kanssa: Vertaamme järjestöissä syntyvää osaamista virallisiin tutkintoihin ja ammattinimikkeisiin sekä tulevaisuuden työelämän taitoihin. Otamme yhden tai useamman legopalikan kerrallaan käsittelyyn ja hyödyntämällä sekä yhteisiä keskusteluja että tekoälyn mahdollisuuksia, saamme esiin erilaisia osaamisen tarjoamia mahdollisuuksia. Näistä mahdollisuuksista rakennamme sitten polkuja, joita pitkin nuori voi edetä.

Osaamismerkeillä osaaminen näkyväksi

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen on nykyään monen huulilla. Aihe on mainittu myös jatkuvan oppimisen linjauksissa. Ajattelemme Kentaurissa, että tekemämme polutustyö auttaa nuorta näkemään osaamisen hyödyntämisen mahdollisuuksia. Mutta jotta nämä mahdollisuudet konkretisoituisivat parhaalla mahdollisella tavalla, tarjoamme järjestöille myös tapoja dokumentoida ja tuoda nuoren osaaminen näkyväksi. Repussa olevista legopalikoista on helpompi kertoa myös muille, kun ne on kuvattu ja sanoitettu esimerkiksi digitaalisen osaamismerkin muotoon.

Siksipä voimme kutsua itseämme myös osaamismerkkien tehtailijaksi. Tällä hetkellä olemme rakentamassa valtakunnallista vapaaehtoistoiminnan osaamismerkistöä nuorille. Merkistöön kuvataan yleisimmät vapaaehtoistehtävät yhdessä järjestöjen kanssa ja merkeistä järjestetään myös koulutusta esimerkiksi vapaaehtoistyön koordinaattoreille. Viemme osaamismerkit oppilaitosmaailman ja työelämän tulkintafoorumeihin ja otamme avuksi myös tekoälyn. Näin saamme osaamismerkkiin näkyviin myös sen hyödyntämisen polut. Se nuoren repussa oleva iso sininen legopalikka saattaa ollakin useamman kuukauden kokemus tukihenkilönä toimimisesta.

Meidän jokaisen osaaminen muodostaa ainutlaatuisen kokonaisuuden. Harrastuksissa ja vapaaehtoistoiminnassa hankittu osaaminen voi täydentää, korvata, syventää tai suunnata muuta osaamista. Usein se laajentaa osaamista uusille alueille. Millaisen kokonaisuuden sinun legopalikkasi muodostavat?

Lotta Pakanen

Kirjoittaja toimii asiantuntijana Osaamiskeskus Kentaurissa ja Opintokeskus Siviksessä.
lotta.pakanen@kentauri.fi