Nuori nainen reppu selässä katselee maisemaa ja ottaa kännykällä valokuvaa.

Eurooppalainen Youthpass tunnistaa nuorten osaamista

Kentaurin asiantuntija ja päällikkö Laura Kalervo kertoo Youthpass-hankkeesta, jonka avulla lukuisat eurooppalaiset nuoret saavat tukea oman osaamisensa tunnistamiseen.

Youthpass-logo punaisella pohjalla.

Nuorten vapaa-ajalla ja harrastuksissa hankittua osaamista tunnistetaan ja tunnustetaan myös muualla kuin Suomessa. Euroopan laajuisia työkaluja käytetään esimerkiksi kaikissa EU:n rahoittamissa Erasmus+-nuorisohankkeissa, kuten erilaisissa nuorisovaihdoissa, projekteissa ja vapaaehtoistyössä kuten Euroopan solidaarisuusjoukkojen toiminnassa.

Yhteinen työkalu näille eurooppalaisille nuorisotyön hankkeille on Youthpass, jonka saa projektin päätteeksi jokainen vaihtoon, projektiin tai vapaaehtoistyöhön osallistunut nuori. Tätä osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen työkalua on pidetty yllä ja kehitetty jo 15 vuoden ajan. Se on siis saavuttanut jo tukevan teini-iän. Virstanpylvästä juhlittiin myös viime viikolla kokoontuneessa Youthpass-ohjausryhmässä, jossa myös Osaamiskeskus Kentaurin asiantuntija on mukana.

Kehityshaasteet ovat moninaiset

Youthpass-työkalun kehittämisen haasteita ovat tällä hetkellä digitaalisuuden tasojen erilaisuus eri Euroopan maissa. Joissakin maissa vain alkuperäinen käsin allekirjoitettu paperinen todistus kelpaa oppilaitoksille ja työelämälle todistukseksi osaamisesta. Digitaalisesti edistyneemmissä maissa sähköisesti allekirjoitettu PDF-todistus taas on todistusvoimaisempi kuin paperiversio. Euroopan yhteisissä työkaluissa riittää siis pohdittavaa.

Iso yhteinen haaste kaikessa osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa on aikuisen tuen ja ohjauksen tarpeellisuus. On helppoa luoda erilaisia työkaluja, kyselyitä tai testejä, joilla omaa osaamistaan voisi arvioida, mutta jos nuori ei vielä oikein osaa sanoittaa ja kertoa omasta osaamisestaan mitään, tarvitaan siihen dialogia aikuisen kanssa.

Youthpassin vaikuttavuutta ollaan myös tutkimassa lähiaikoina. Valtaosa Youthpassin saaneista nuorista kokee sen hyödylliseksi, mutta vain noin kolmasosa on oikeasti saanut siitä esim. opintojen hyväksilukuja tai apua työnhakuun. Tätä osuutta halutaan ehdottomasti nostaa ja Youthpassin tunnettuutta kasvattaa niin oppilaitoksissa kuin työelämässäkin.

Youthpassin käyttö laajenee

Kansainvälisten kokemusten ja osaamisen kerääminen on ollut viimeiset pari vuotta hyvin haastavaa tai lähes mahdotonta, ja siksi Youthpassin saaneiden nuorten määrä onkin tilapäisesti romahtanut. Nyt on kuitenkin aika nousta uudelleen siiville ja miettiä työkalun käyttöönottoa myös DiscoverEU – nuorten matkailukonseptissa, jossa vuosittain 70 000 eurooppalaiselle 18-vuotiaalle nuorelle tarjotaan mahdollisuus hakea ilmaista Interrail-lippua kuukauden Euroopan reissua varten. Reissu toteutetaan nuorten itse suunnittelemana. Ensimmäiset itsenäiset matkat ovat hyvin opettavaisia nuorille, joten oma osaaminen kannattaa niistäkin dokumentoida.

Löydät lisätietoja Youthpassista suomeksi OKM:n sivuilta ja muilla kielillä Youthpassin sivuilta.

Lisätiedot

Laura Kalervo
Kirjoittaja on Partion asiantuntija sekä Osaamiskeskus Kentaurin päällikkö ja osaamisen tunnistamisen asiantuntija.
laura.kalervo@kentauri.fi