Parsakaali, jonka päällä on pieniä ihmisiä, tummanvioletti ja musta tausta.

Osaamiskiekko löytää yhteydet vapaan sivistystyön koulutusten ja tutkintokoulutusten välillä

Osaamiskiekon uusin ominaisuus ovat vapaan sivistystyön koulutukset.

Osaamiskiekon uusin ominaisuus ovat vapaan sivistystyön koulutukset. Anna tekoälyn vertailla erilaisia osaamisia ja näyttää sinulle, miten voit hyödyntää harrastus- ja vapaaehtoistoiminnassa kertynyttä osaamista tutkintoon johtavissa opinnoissa! 

Osaamiskiekko on verkkopalvelu, jossa tekoäly vertailee vapaan sivistystyön koulutuksien ja tutkintoon johtavien koulutuksien sisältöjä. Osaamiskiekko saa datansa OPH:n ylläpitämästä ePerusteet-palvelusta sekä ammattikorkeakoulujen verkkosivujen opinto-oppaista. ePerusteista saadaan tiedot ammatillisista perustutkinnoista, ammattitutkinnoista, erikoisammattitutkinnoista ja lukiokoulutuksesta. Ammattikorkeakoulujen opinto-oppaissa on sekä alempia että ylempiä amk-tutkintoja. Jatkossa dataa päivitetään säännöllisesti ja mukaan vertailuun tulee lisää vapaan sivistystyön koulutuksia sitä mukaa kun niitä ePerusteisiin viedään.  

kuva6162

Vielä hetki sitten Osaamiskiekko vertaili pelkästään järjestökoulutuksia tutkintokoulutuksiin. Nyt kaikki ePerusteissa oleva vapaa sivistystyö on otettu mukaan vertailuihin, ja sen vuoksi kurssien määrä on noussut aiemmasta 119 kurssista 7022 kurssiin. Mukana ovat siis nyt myös kansalaisopistojen, kansanopistojen, liikunnan koulutuskeskuksien ja kesäyliopistojen opintopisteytetyt kurssit. 

Miten Osaamiskiekko toimii? 

Osaamiskiekon hakukoneessa valitaan ensin, etsitäänkö tutkintoa vai vapaa-ajan kurssia. Kattavat hakuominaisuudet auttavat löytämään koulutuksia. Tutkintokoulutuksia voi hakea koulutusalan tai koulutustason mukaan. Ammattikorkeakouluja voi hakea oppilaitoksen nimellä. 

Kun tutkinto ja vapaa-ajan kurssi on valittu vertailuun, antaa Osaamiskiekko suosituksen siitä, mitä vapaan sivistystyön koulutuksen sisältöjä tutkintoon voisi sisällyttää. Suositus kertoo ne tutkinnonosat, joissa yhteneväisyyksiä havaittiin. Hahmottamisessa auttavat avainsanat, jotka kertovat siitä, mitä sanoja tekoäly käytti löytäessään yhtenevyyden. Osaamiskiekko tarjoaa suosituksia ja ehdotuksia hyväksiluvulle. Opiskelijan on sovittava korvaavuudesta kuitenkin aina yhdessä opettajan kanssa. 

Mitä hyötyä Osaamiskiekosta on?  

Opiskelijan on hyödyllistä hoksata mitä vapaan sivistystyön koulutuksissa aiemmin hankkimaansa osaamista hänen kannattaa tarjota osaksi tutkintoa. Alaa vaihtava aikuinen voi löytää paljon hyväksiluettavaa osaamista uuden unelma-alan koulutukseen. Opettajalle Osaamiskiekko tuo selkänojaa tunnustaa osaaminen osaksi tutkintoa. 

Lisätietoja: 

laura.kalervo@kentauri.fi